Jagnięcina
łopatka jagnięca – 1 kg
czosnek – 3 ząbki
cebula – 2 szt.
kmin rzymski – 2 łyżeczki
sól
olej
Pita
mąka pszenna – 200 g
jogurt – 110 ml
oliwa – 2 łyżki
proszek do pieczenia – 0,5 łyżeczki
sól
Sos jogurtowy
jogurt naturalny – 4 łyżki
papryczka chili – 1 szt.
cytryna – 1 szt.
świeża mięta
sól
oliwa z oliwek
Do podania
sałata rzymska
łopatka jagnięca – 1 kg
czosnek – 3 ząbki
cebula – 2 szt.
kmin rzymski – 2 łyżeczki
sól
olej
Pita
mąka pszenna – 200 g
jogurt – 110 ml
oliwa – 2 łyżki
proszek do pieczenia – 0,5 łyżeczki
sól
Sos jogurtowy
jogurt naturalny – 4 łyżki
papryczka chili – 1 szt.
cytryna – 1 szt.
świeża mięta
sól
oliwa z oliwek
Do podania
sałata rzymska
Przygotuj
naczynie żaroodporne
piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C
Krok 1: Przygotowujemy mięso do duszenia
Łopatkę trybujemy, czyli pozbawiamy kości. Czosnek drobno siekamy i rozcieramy z kminem rzymskim oraz solą. Gotową mieszankę wcieramy w mięso, w razie potrzeby dosypujemy więcej kminu rzymskiego. Jagnięcinę układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy z wierzchu olejem. Mięso obkładamy cebulą pokrojoną w krążki i podlewamy wodą. Całość przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C przez około 1,5 godziny.
Krok 2: Smażymy chlebki
Mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy sól oraz proszek do pieczenia. Dodajemy jogurt i mieszamy, w razie potrzeby dodajemy więcej jogurtu. Gdy składniki się połączą, wyrabiamy ciasto na desce oprószonej mąką. Ciasto z obu stron polewamy oliwą. Przekładamy ciasto do miski, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 10 minut. Ciasto kroimy w równe plastry. Rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Patelnię rozgrzewamy. Chlebki smażymy na patelni na złoty kolor z obu stron.
Krok 3: Mieszamy składniki sosu
Miętę i papryczkę siekamy. Jogurt mieszamy z miętą, chili, solą i odrobiną soku z cytryny. Dolewamy trochę oliwy i ponownie mieszamy.
Krok 4: Szarpiemy mięso na kawałki
Mięso wyciągamy z piekarnika i szarpiemy na kawałki. Skrapiamy sokiem z cytryny.
Krok 5: Faszerujemy chlebki
Chlebki rozkrawamy, dodajemy sos, sałatę, mięso wraz z upieczoną cebulą i ponownie sos.