PRZEPISY KULINARNE
Czy chcesz zareagować na tę wiadomość? Zarejestruj się na forum za pomocą kilku kliknięć lub zaloguj się, aby kontynuować.
PRZEPISY KULINARNE

Polecamy różne przepisy kulinarne


You are not connected. Please login or register

Pomidorowa

Go down  Wiadomość [Strona 1 z 1]

1Pomidorowa  Empty Pomidorowa Pon Kwi 23, 2018 8:39 pm

Admin

Admin
Admin
Admin

SKŁADNIKI

ćwiartka kurczaka
2 litry wody
1/2 łyżeczki soli
włoszczyzna (marchewka, pietruszka, kawałeczek pora, plasterek selera)
200 g koncentratu pomidorowego w słoiczku*
250 ml śmietany 18% z kartonika (do zup i sosów)
szczypta zmielonego pieprzu
PRZYGOTOWANIE

Mięso opłukać pod bieżącą chłodną wodą, włożyć do garnka, dodać szczyptę soli, zalać zimną wodą i moczyć przez około 15 minut. Następnie wylać wodę z moczenia kurczaka, dodać czystą zimną wodę (2 litry), posolić i zagotować na większym ogniu.
W międzyczasie zdejmować łyżką cedzakową wytrącone na powierzchni "szumowiny". Zmniejszyć ogień do minimum i gotować na małym ogniu przez około 1/2 godziny. Dodać obraną i opłukaną włoszczyznę i gotować przez następne 20 minut.
Wyjąć mięso z wywaru, dodać pomidory, dokładnie wymieszać i zagotować. Najlepiej dodać na początek mniej przecieru, zawsze można go później dodać po spróbowaniu zupy, chodzi o to aby zupa nie była za kwaśna.
Zmniejszyć ogień i stopniowo dodawać śmietanę - aby uniknąć zwarzenia najlepiej wcześniej wymieszać ją w oddzielnym naczyniu (np. kubku) z kilkoma łyżkami zimnej wody a następnie ze stopniowo dodawanym gorącym wywarem (około 1/3 szklanki). Całość delikatnie podgrzać. Doprawić do smaku pieprzem.
PROPOZYCJA PODANIA
threeheadedmonkey threeheadedmonkey threeheadedmonkey
ugotowany biały ryż lub makaron / posiekana zielona pietruszka lub koperek
WSKAZÓWKI

* lub 500 ml DOMOWEGO PRZECIERU POMIDOROWEGO lub 250 ml gotowego przecieru pomidorowego - passaty pomidorowej z kartonika lub butelki.

https://globalforum.forumpolish.com

Powrót do góry  Wiadomość [Strona 1 z 1]

Permissions in this forum:
Nie możesz odpowiadać w tematach