Składniki
czerwona fasola konserwowa – 420 g
wędzony boczek w kawałku – 200 g
kiełbasa – 200 g
cebula – 1 szt.
czosnek – 3 ząbki
krojone pomidory – 400 g
koncentrat pomidorowy – 2 łyżeczki
ziele angielskie – 3-4 szt.
liść laurowy – 2 szt.
suszony majeranek – 2 łyżeczki
sól
pieprz
Krok 1: Kroimy boczek i kiełbasę
Z boczku odcinamy skórę, resztę kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki kiełbasę i cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodajemy drobno posiekany czosnek.
Krok 2: Dodajemy fasolę
Fasolę osączamy i dodajemy do garnka. Dusimy pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając.
Krok 3: Doprawiamy danie
Dodajemy pomidory i koncentrat. Danie doprawiamy majerankiem, liśćmi laurowymi, zielem angielskim oraz solą i pieprzem. Dusimy około 15 minut na wolnym ogniu.