PRZEPISY KULINARNE
Czy chcesz zareagować na tę wiadomość? Zarejestruj się na forum za pomocą kilku kliknięć lub zaloguj się, aby kontynuować.
PRZEPISY KULINARNE

Polecamy różne przepisy kulinarne


You are not connected. Please login or register

Kimchi

Go down  Wiadomość [Strona 1 z 1]

1Kimchi Empty Kimchi Sob Paź 14, 2017 11:36 pm

Spike




Składniki

kapusta pekińska – 1,2 kg
sól – 50 g
korzeń imbiru – 25 g
czosnek – 4 ząbki
cukier brązowy – 1 łyżka
mielone chili – 0,5 łyżeczki
cebula dymka – 4 szt.
sos sojowy – 2 łyżki



Przygotuj

słoik o pojemności 2 l z pokrywką

Kapusta fermentuje po około 2-4 dniach.
Krok 1: Zanurzamy kapustę w zalewie

Głąb kapusty pekińskiej odcinamy, kapustę dzielimy na liście i dobrze myjemy. Osączamy i rwiemy na kawałki o wielkości ok. 5 cm. Przekładamy do dużej miski. 40 g soli rozpuszczamy w 1 litrze wody i wlewamy do kapusty. Przykrywamy talerzem, obciążamy (np. dużym naczyniem napełnionym wodą) i odstawiamy na 5-6 godzin. W tym czasie kapustę w zalewie raz obracamy.
Krok 2: Kroimy warzywa

Kapustę odcedzamy na sicie, przekładamy do miski, zalewamy świeżą wodą i moczymy przez 5 minut. Imbir oraz czosnek obieramy i drobno ścieramy. Mieszamy z cukrem i chili. Dymki oczyszczamy i kroimy w krążki. Dodajemy z sosem sojowym do mieszanki składników.
Krok 3: Doprawiamy kapustę

Kapustę ponownie odcedzamy i dobrze osączamy. Następnie łączymy z mieszanką składników (możemy założyć jednorazowe rękawiczki, ponieważ chili w proszku może parzyć) i układamy warstwami w czystym, wypłukanym wrzątkiem i ostudzonym słoiku. 1½ łyżeczki soli rozpuszczamy w 750 ml wody i wlewamy do kapusty. Kilkakrotnie delikatnie uderzamy w słoik, aby usunąć nadmiar powietrza. Obciążamy czystym kamieniem lub szklaną pokrywką tak, aby kapusta znajdowała się pod powierzchnią cieczy. Słoik luźno okrywamy kawałkiem ręcznika papierowego i przykrywamy pokrywką. Odstawiamy do fermentacji w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej na 2-4 dni.

Po tym czasie próbujemy kimchi i jeśli smak jest odpowiedni, wstawiamy słoik do lodówki.

Powrót do góry  Wiadomość [Strona 1 z 1]

Permissions in this forum:
Nie możesz odpowiadać w tematach