PRZEPISY KULINARNE
Czy chcesz zareagować na tę wiadomość? Zarejestruj się na forum za pomocą kilku kliknięć lub zaloguj się, aby kontynuować.
PRZEPISY KULINARNE

Polecamy różne przepisy kulinarne


You are not connected. Please login or register

Gyros z jagnięciny z chlebkiem pita

Go down  Wiadomość [Strona 1 z 1]

1Gyros z jagnięciny z chlebkiem pita Empty Gyros z jagnięciny z chlebkiem pita Sob Paź 14, 2017 11:46 pm

monia75



Jagnięcina

łopatka jagnięca – 1 kg
czosnek – 3 ząbki
cebula – 2 szt.
kmin rzymski – 2 łyżeczki
sól
olej

Pita

mąka pszenna – 200 g
jogurt – 110 ml
oliwa – 2 łyżki
proszek do pieczenia – 0,5 łyżeczki
sól

Sos jogurtowy

jogurt naturalny – 4 łyżki
papryczka chili – 1 szt.
cytryna – 1 szt.
świeża mięta
sól
oliwa z oliwek

Do podania

sałata rzymska


Przygotuj

naczynie żaroodporne
piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C

Krok 1: Przygotowujemy mięso do duszenia

Łopatkę trybujemy, czyli pozbawiamy kości. Czosnek drobno siekamy i rozcieramy z kminem rzymskim oraz solą. Gotową mieszankę wcieramy w mięso, w razie potrzeby dosypujemy więcej kminu rzymskiego. Jagnięcinę układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy z wierzchu olejem. Mięso obkładamy cebulą pokrojoną w krążki i podlewamy wodą. Całość przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C przez około 1,5 godziny.
Krok 2: Smażymy chlebki

Mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy sól oraz proszek do pieczenia. Dodajemy jogurt i mieszamy, w razie potrzeby dodajemy więcej jogurtu. Gdy składniki się połączą, wyrabiamy ciasto na desce oprószonej mąką. Ciasto z obu stron polewamy oliwą. Przekładamy ciasto do miski, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 10 minut. Ciasto kroimy w równe plastry. Rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Patelnię rozgrzewamy. Chlebki smażymy na patelni na złoty kolor z obu stron.
Krok 3: Mieszamy składniki sosu

Miętę i papryczkę siekamy. Jogurt mieszamy z miętą, chili, solą i odrobiną soku z cytryny. Dolewamy trochę oliwy i ponownie mieszamy.
Krok 4: Szarpiemy mięso na kawałki

Mięso wyciągamy z piekarnika i szarpiemy na kawałki. Skrapiamy sokiem z cytryny.
Krok 5: Faszerujemy chlebki

Chlebki rozkrawamy, dodajemy sos, sałatę, mięso wraz z upieczoną cebulą i ponownie sos.

Powrót do góry  Wiadomość [Strona 1 z 1]

Permissions in this forum:
Nie możesz odpowiadać w tematach